Berezeni

ARHEOLOGIE
Berezeni, comuna in judetul Vaslui, pe teritoriul careia au fost identificate resturi ceramice de tip STOICANI- ALDENI urme sporadice de la sfarsitul epocii branzului (cultura Noua) si un deposit de bronzuri compus dintr-un celt , 3 seceri cu carlig, 3 bucati de bronz brut. Au mai fost descoperite si vestigii datand din secolele III-X si o moneda de bronz vizantina emisa de  Tiberius al III-lea (698-705)

ATESTARE DOCUMENTARA. TOPONIMIE
Stramosii berezenenilor de astazi sunt pastorii de altadata veniti din inima Transilvaniei, porniti cu turmele de oi in cautarea de pasuni fertile si o soarta mai buna, dupa impilarea maghiara. Pe teritoriu actual al comunei Berezeni s-a aflat satul si mosia Albotestilor, mentionat drept danie si proprietate urmasilor lui Ion Oana ,vornicul de la Tutova. In data de 13 martie 1489 la Suceava, Stefan cel Mare intarea lui Lupe Armas un loc de sat in hotarul Albotestilor la Gura Saratei pe Prut unde a fost targul Saratii, cumparate de la nepotii lui Oana vornicul si de la Stanciu Husea. Anterior locul fusese intarit fiilor lui Ioan Oana vornicul. Denumirea de Berezeni ar fi fost data localitatii de soldatii lui Napoleon Bonaparte infranti in batalia de la Berezina din anul 1812 de armata rusa. Dar nu se regasesc nume franceze in cadrul locuitorilor- teorie sustinuta de A. Zugravu, Petre Iosub, Ion Alexandru Anghelus.- ce avea o componenta ideologica menita sa reliefeze vitejia si jertfa marelui popor rus invingator al armatei franceze- Teorie criticata de catre istoricul Ioan Caprosu.

Prima mentiune documentara a satului Vicoleni, veche proprietate domneasca a avem din anul  1603 intr-un document de la Ieremia Movila, domn al tarii Moldovei, care intareste manastirii Agapia mai multe sate, balti  si prisaci si anume satul Vicoleni pe Prut si balta cu peste Tufa  din tinutul Falciului. La 16 aprilie 1637 Vasile Lupu domn al Moldovei intareste manastirii Agapia satul Vicoleni. Satul avea sa fie Berezenii (Berzanii) parti din Berzani au fost vandute de fii popii Lupsa- lui Vrabie mare vataf de Falciu. Aceste parti din  Berzani avea sa fie prilej de judecata intre doua familii care-si revendicau stapanirea asupra acestuia. In anul 1626 septembrie 20, Miron Bornovschi Movila, domn al Moldovei. intareste Nastasiei, sotia lui Vrabie postelnic, satul Berzani din timutul Falciului.

Un uric a lui Ion vornicu si giupaneasa Ioana de la Stefan Tomsa voievod arata ca acele parti din Berzani apartin Dragaei, matusii lor si ca nu ar fi fost vandut lui Vrabie Postelnicu, dar Nastasie Vrabie, adduce ipisoace de cumparatura de la Simion Movila si dres de la Constantin Movila, ipisoc de la Miron Bornovchi Movila precum ca acele parti ale Dragaei este dreapta cumparatura a reposatului Vrabie postelnicu din acel sat Berzanii. Aceasi pricina avea sa fie inaintata de Ioan Vornicu si lui Vasile Lupu 1634 spre a judeca, pricina. Pricina este judecata. Ion vornicu este asteptat cu  24 de oameni care sa jure pe Sfanta Evalghelie ca Dragaia, matusa lor, nu a vandut acele parti, dar ei nu au venit la judecata. Dar a venit Nastasie Vrabie cu ginerele sau, au pus ferai, 12 zloti, iar Ion vornicu si jupaneasa Ioana sa nu mai aiba a pari, nici a dobandi niciodata, in veciul vecilor parti din Berzeni. Satul Berzeni s-ar fi numit Capsesti dupa mumele baltii Capseasca , toponim pastrat pana astazi- numele baltii find dat de niste pescari din Gura Saratei. Denumirea Berezeni ar fi de origine slava (breza=mesteacan). In anul 1706 apare ca Berzeni, iar in 1774 Berezeni la Toceni. Denumirea de Vicoleni (partea centrala a Berezenilor) provinde de la un capitan Vicol care s-ar fi asezat aici, venit din vrancea.

In perioada 1735-1870 satul Berezeni s-a dezvoltat pe pamantul fostilor arendasi : C. Bacalbeasa, A. Moruzzi, A Anghel. Inainte de 1945 erau mosierii Vasile Motoi in Nord si C.  Corciovei in sud.

SATE COMPONENTE

MUSATA
Prima mentiune documentara apare in anul 1626, 2 decembrie, cand Miron Barnofschi, voievod, arata in rezolvarea unei galceve ca Stratulat sa stapaneasca de la Musata pana in Sarata, iar Vasile Valanga din Sarata pana la Prut. O jumatate de sat este intarita lui Corhana. Musata ar insemna FRUMOASA. Pe aceste meleaguri traind in acea perioada o femeie foarte frumoasa.

RANCENI
Ar fi luat fiinta in 1460, cand aici s-ar fi stabilit capitanul Ranceanu, care pentru credinta sa in slujba lui Stefan cel Mare a primit aceste locuri. Rancenii s-ar fi numit Troienasi de la Silistile care erau mereu troienite iarna. S-au denumirea ar proveni de la verbul “a rancului” ,a curata terenul si a-l adapta nevoilor umane, infaptuit de pastorii Vrancei.

STUHULET
Un locuitor a satului Stuhulet, apare la 23 februarie 1628, intr-un document intocmit la Husi de Episcopul Mitrofan, cand facea parte din cei 24 de jurati care trebuian sa depuna marturie. De asemenea apare in 11.03.1628 cand domnitorul Miron Barnoschi il arata printre jurati si pe Giolvan din Stuhulet.

SCOLILE
In 1850 in Vicoleni functiona o scoala pe langa Biserica cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” fiind preot in acele vremuri Dumitru Balanescu. In 1862 arendasul Mosiei Berezeni, Grigore Tulbure, deschide o scoala in localul vechii primarii a comunei. In anul 1898 se construieste o scoala model “Casa Scoalelor” prevazuta cu doua Sali de clasa tip “Spiru Haret”, demolata in anul 2002. Un rol deosebit in instruirea elevilor si a satenilor l-a avut invatatorul Simion Baltatu. Scoala se modifica in 1956 sub invatator Dumitriu Eugen. In anul 1963 se construieste o scoala noua langa cea Spiru Haret, actualmente Scoala veche.

  • - Scoala este renovata in anul 2008.
  • - Gradinita nr. 1 deasemenea renovata in 2008.
  • - Scoala Satul Nou (nr. 2) infiintata in 1924- localuri noi de scoala in 1935, 1942, 1967-1972, scoala noua parter+ 1 etaj in anul 2012.
  • - Scoala nr. 3 (Chirica) ridicata in 1958, renovata in 2008, corp de  gradinita nou in 2008.
  • - Scoala Bozia Noua (nr. 4) din 1955 cu chirie pana in 1960. in 1961 scoala noua ( caramida + tigla). Din 2008 darmata si ridicat corpul de gradinita Bozia Noua, data in folosinta in anul 2009.
  • - Scoala Ranceni, infiintata in 1905, corp vechi construit un corp nou in 1959, renovata in 2008, constructie noua in 2008, parter+1 etaj.
  • - Scoala Musata, infiintata 1899, in prezent local nou in 2002, renovat in 2008.
  • - Scoala Stuhulet- infiintata in 1920, constructie noua in 2008.

BISERICA

PAROHIA I BEREZENI= Hramul “Adormirea Maicii Domnului”- fosta Biserica “Sfantul Nicolae”. In anul 1800 preda buchia ceaslovului preotul Lupu si cantaretul bisericesc Ciocan.

PAROHIA II BEREZENI= Hramul “Sf. Arhangheli Mihail si Gavril”- construita in 1837 , renovata in 1958, renovata si pictata in 1998.

PAROHIA MUSATA= Hramul “Sf . Voievozi”-  dateaza din 1826, este reconstruita in 1836.

PAROHIA RANCENI= Hramul “Sf. Nicolae” refacuta de economul Ene Isacescu in 1825, reconstruita in 1830. Parohiei Ranceni i se mai spunea si Sparcoceni

FILIALA STUHULET= Hramul “Sf. Gheorghe”- refacuta de fratii Ion si Vasile Balota in 1859.

Comuna dispune de un potenial turistic redus. As mentiona în aceasta fila de monografie ca exista în Câmpia Prutului, la punctul ” Capseasca”, un plop pe care si batrânii de azi tot asa l-au gasit. Prin  ce-I curios acest plop? Are doua trunchiuri dintr-o tulpina iar în interiorul coroanei ramurile unuia s-a sudat în trunchiul vecin si invers formând un jug. Acest jug a fost numit si “Jugul Dracului”, ramânând numele “PLOPUL CU JUGUL DRACULUI”